Днес се навършват 151 години от обесването на Апостола на свободата

...
Днес се навършват 151 години от обесването на Апостола на свободата
Коментари Харесай

България почете паметта на Апостола

Днес се навършват 151 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. На 18 февруари 1873 година Левски е обесен в покрайнините на София от турските управляващи. България уважи паметта на Апостола в разнообразни обитаеми места.

Родният град на Апостола на свободата - Карлово

По традиция на днешния ден центърът на възпоменателните прояви ще бъде в Карлово, въпреки че на доста места в страната ще почетат паметта на Васил Левски.
От рано сутринта венци и цветя се слагат пред паметника на Апостола в града, както и пред този на неговата майка Гина Кунчева. Много жители дружно със своите деца посещават родната къща на Левски, с цел да отдадат респект към неговото дело.

По-късно ръководителят на Народното събрание Росен Желязков ще взе участие в възпоменателната гала, която ще стартира в 18.00 часа на площад „ Васил Левски “.

Той ще одобри строя на представителните роти от Карловския гарнизон и ще произнесе слово във връзка годишнината от гибелта на Апостола на свободата.

Стотици хора се стекоха в Къкринското ханче, с цел да почетат Васил Левски
 Българска телеграфна агенция
С поход до Къкринското ханче и боен обред от представителни блокове на Националния боен университет „ Васил Левски “ във Велико Търново започнаха в Ловешко събитията, отдадени на 151 години от гибелта на Апостола.
 Българска телеграфна агенция
„ 151 години от гибелта на нашия Апостол, 151 години, в които ние си припомняме делото на нашия народен воин. Днес ние, представителите на Националния боен университет, и курсанти, и студенти, за поредна година извървяхме пътя до Къкрина - до мястото, което е знак на едно изменничество. Предателство не към един човек, а към една концепция “, съобщи началникът на Националния боен университет „ Васил Левски “ бригаден военачалник Иван Маламов.
 
По думите му това място е началото на физическия завършек на Васил Иванов Кунчев, само че и началото на неговото великолепие и величие. „ Ние доста залагаме на възпитанието на нашите обучаеми. Мисията на Националния боен университет е да построява своите ученици морално, умствено, физически, да ги приобщава към идеалите на дълга, достойнството, родолюбието и да ги образува като персони. Няма по добър образец от дейностите и живота на нашия Апостол – Васил Левски. За нас той е обликът на индивида, който би трябвало да следваме, на индивида, посветил себе си на България и на това да ни има нас. Надявам се в никакъв случай да не забравяме неговото дело, тъй като то ще попълня нашата родова памет, която би трябвало да пазим “, добави бригаден военачалник Иван Маламов.
 Българска телеграфна агенция
Положени бяха венци и цветя пред паметника на Апостола на свободата в двора на ханчето.

На ритуала участваха също кметът на Ловеч Страцимир Петков, заместник-кметът Алдин Начков, регионалният шеф Виктор Стойчев и други публични лица.
 Българска телеграфна агенция
Днес възпоменателните събития не престават в 17:30 часа с панихидата за Апостола в храм „ Успение Богородично “ в Ловеч. След това е гражданското поклонение с боен обред на паметника на Васил Левски в Ловеч.

Очаква се в тях да се включи и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Стара Загора

Днес стотици старозагорци се поклониха в общоградски обред пред паметника на Васил Левски, с цел да oтдадат почит пред подвига на Апостола на свободата във връзка 151 години от кончината му.

„ 151 години от студения февруарски ден на 1873 година, когато бесилото прекъсва мъченическия земен път на Апостола. Но това не е край, а начало “, сподели в словото си старозагорският митрополит Киприан.

Той акцентира, че доста правилни синове и дъщери на майка България ще осъзнаят, „ че същинската независимост може да се реализира с обединени старания. Заветното малко тефтерче на Дякон Игнатий е побрало в себе си безкрайните хоризонти на светлата му душа. Християнската религия в него изкристализира в същинската обич, че никой няма обич, по-голяма от тая, да постави душата си за своите другари. Родолюбецът, отдал всичките си качества за националното дело, монахът, извършил завета на първите апостоли за любовта, която всичко претърпява и в никакъв случай не отпада. Идеологът на българската независимост, мъченикът, който зове за приятелство, тъждество и честност, е величавият ни образец за подражателство “, уточни още митрополитът. Васил Иванов Кунчев в никакъв случай няма да бъде пропуснат. Делото и добродетелите му също ще бъдат постоянно над времето, добави той. 

 Българска телеграфна агенция

„ 151 години горделивост и още толкоз няма да стигнат, с цел да бъде образът на Левски все по този начин жив и все по този начин мотивиращ, а неговият завет все по-ангажиращ. Не единствено през днешния ден, освен по годишнини, ние би трябвало да съпоставяме морала си с тези герои, които стоят гордо един до различен в българската история. Хора с морал, хора с чест, хора с визия за България. Защото в противоположен случай ние губим посоката си, тъй като всеки му съгласно делата ще го съдят “, сподели пред присъстващите на ритуала заместник-кметът Радостин Танев. И напомни, че „ Левски е дал живота си, с цел да може през днешния ден да я има България. Перипетиите и проблемите са единствено тласък. Вярвам, че няма неосъществим скок, имам вяра, че ние всички дружно би трябвало да гледаме в една посока- посока на разцвет, посока на развиване на градовете и страната “, сподели още той. 

Венци и цветя пред паметника на героя сервираха от Община Стара Загора, Втора механизирана бригада, Общинския съвет, регионалния шеф на област Стара Загора, от Средно учебно заведение „ Васил Левски ", Старозагорска света митрополия, Тракийския университет, политически партии, публични организации, признателни жители. 

Добрич

С панихида и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски Добрич означи 151 години от обесването на Апостола на Свободата. 
 Българска телеграфна агенция
В церемонията участваха Духов оркестър - Добрич с диригент Стоян Монов, театрална студия " Зрорница " при читалище " Йордан Йовков - 1870 "   - Добрич с началник Ема Георгиева, а на часовой пред паметника се сменяха възпитаниците на Финансово-стопанска гимназия " Васил Левски " - Добрич. Панихида за упокой на дякон Игнатий отслужи Архиерейският наместник на Добричка духовна околия Георги Дочев. 
 Българска телеграфна агенция
" Дякон Игнатий увисна на бесилката с вярата, че след неговата смърт България ще бъде една чиста и свята република, в която ще има истина и обич сред индивидите ", сподели отец Георги в словото си. 

Паметта на Апостола бе почетена с едноминутно безмълвие. 
 Българска телеграфна агенция
На поклонението участваха кметът на Дорбич Йордан Йорданов, ръководителят на Общински съвет Добрич Красимир Николов, националният представител Константина Петрова, членове на кметския екип, общински съветници, жители и възпитаници. 
 Българска телеграфна агенция

Хасково

С военни почести и панихида в Хасково бе маркирана 151-годишнината от обесването на Апостола на свободата. Ритуалът се състоя пред бюст-паметника на Васил Левски в двора на едноименното приблизително учебно заведение (СУ).

Духова музика и почетен часовой от армейското поделение 22 280 бяха пред монумента за минутата безмълвие. Заукопойна молитва в памет на йеродякон Игнатий отслужиха петима свещенослужители. Пред безсмъртието на националния воин се поклониха кметът на Хасково Станислав Дечев, зам-областният шеф Митко Петров, депутати, публични лица, представители на политически партии и публични организации, жители. 

Васил Левски посещава на няколко пъти Хасково и основава скришен революционен комитет. Неговите членове след Освобождението са едни от първите строители на модерно Хасково, станали са кметове и ръководители в локалната власт, напомни в словото си шефът на Регионалния исторически музей Пенко Добрев. Ученици от СУ " Васил Левски " изнесоха лиричен рецитал. 

Бюст-паметникът на Левски в южния регионален център е открит през 1987 година Негов създател е скулпторът Иван Парасков. Това е първият монумент на Апостола на територията на днешната Хасковска област, заяви историкът Милен Вълчев.    

Град Левски

С гражданско поклонение в град Левски означиха 151 години от гибелта на Апостола на свободата. То бе предвождано от млади гвардейци, участваха деца, възпитаници, жители, управлението на общинската администрация, заяви Любка Христова от локалната администрация.

Шествието потегли от площада пред Общината и стигна до паметника на Левски пред жп гарата в града. Там отец Георги от храм " Света Параскева Петка " отслужи заупокойна молитва. Децата от детските градини " Слънце " и " Локомотив " извършиха стихове и ария за Апостола. Поднесени бяха венци и цветя пред паметника от името на институции, жители, поданици и посетители на града, добави Христова.

По мотив 151 години от гибелта на Левски кметът на общината Любка Александрова откри през днешния ден галерия под наслов " Ако печеля – спечелвам за цялостен народ, в случай че изгубя – изгубвам единствено мене си ", добави Христова. Експозицията с детски произведения е ситуирана в читалище " Георги Парцалев – 1901 " и ще бъде отворена за гости до 23 февруари. Инициативата за нейното осъществяване е на обществената организация " Соник старт " и верига магазини " Абсолют плюс ".

В Плевен годишнината от обесването на Васил Левски ще бъде маркирана на следващия ден. Ритуалът ще стартира в 11:00 часа пред паметника на Апостола на свободата.  

Варна

Църковното настоятелство на православния храм „ Свети Архангел Михаил “ във Варна означи 151-годишнината от гибелта на Васил Левски. От иконома Георги Стоименов и свещеника Валентин Панайотов бе отслужена заупокойна молитва за умрелите за вярата и за освобождението на България от османско иго. В храма се събраха десетки хора, имаше и доста деца. 

Винаги би трябвало да се молим за душите на нашите сродници, близки и предшественици, на които изискуем свободата, езика, живота си и в никакъв случай не би трябвало да забравяме за тях и делото им, прикани отец Георги. „ Наш дълг и чест е да си припомняме тяхното дело и да не забравяме, че през днешния ден умерено можем да се назовем българи, тъй като едни хора са отдали живота си за това висше богатство и положение, в което се намираме през днешния ден. Не би трябвало да стопираме да бъдем признателни. Трябва постоянно да учим децата, че да си свободен е нещо доста скъпо и значи да можеш да изразиш себе си, да имаш достолепие “, сподели още свещеникът. По думите му в днешния свят ценностната ни система се трансформира, само че от нас зависи да можем да възпитаме бъдещето на нашата страна и то да може да отстоява свободата си, да се гордее с нея и да помни тези, с помощта на които я имаме. 

Много са имената, които са оставили живота си в освободителните битки, сподели още отец Георги на панихидата и напомни, че в храма „ Свети Архангел Михаил “ за първи път във Варна е отслужена литургия на църковно-славянски език, основано е първото българско учебно заведение и е оповестено освобождението на града от османско иго. 

След службата, в духовно-просветния център към храма се състоя сказка за Васил Левски и присъединяване му в национално-освободителните битки. По-късно присъстващите сервираха цветя на паметника на Апостола до Община Варна. Освен църковното настоятелство, в подготовката на отбелязването на годишнината се включиха още Общинският комитет „ Васил Левски “, Сдружение „ Задруга Хан Крум “, Регионалното тракийско сдружение във Варна и Сдружението за възобновяване на българската популярност „ Бран “. 

Шабла

Шабла означи 151 години от гибелта на Васил Левски. Това оповестиха от общината на Facebook страницата си. Церемонията пред бюст-паметника на Апостола стартира с декламация на стихотворението " Обесването на Васил Левски " от Христо Ботев. Прочитът бе изработен от старши специалиста в отдел " Културно и историческо завещание " към Община Шабла Илиян Христакиев, показват още от локалната администрация.

Програмата продължи с осъществявания на деца от детска градина „ Дора Габе “, Средно учебно заведение " Асен Златаров " и Общински детски комплекс. Певицата Руска Димитрова изпя обичаната ария на Васил Левски „ Отдавна ли си, момне ле, калугерица “ под съпровода на Дамян Димов. Слово произнесе ръководителят на Общинския съвет - Шабла доктор Йорданка Стоева. 

Паметта на Васил Левски бе почетена и с поднасяне на венци и цветя. Пред паметника на героя глава склониха кметът на Община Шабла Мариян Жечев, ръководителят на Общинския съвет доктор Йорданка Стоева, кметският екип, общински съветници, Общинска организация на съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса, Общински детски комплекс, Средно учебно заведение „ Асен Златаров “, детска градина „ Дора Габе “, Център за социална поддръжка - Шабла, Център за обществена рехабилитация и интеграция, Пенсионерски клуб „ Надежда “, Мотоклуб „ Деца на изгрева “, жители и посетители на града. 

Каварна

С рецитал на ученици на Средно учебно заведение „ Стефан Караджа “, Професионална земеделска гимназия “Климент Аркадиевич Тимирязев “ и деца от детски градини „ Здравец “ и „ Радост “ Каварна уважи 151 години от обесването на Васил Левски.  За това оповестяват от Общината. Възпоменателна гала бе пред паметника на Апостола в Централния градски градски парк на Каварна, показват още от локалната администрация.

В поклонението се включиха десетки жители, възпитаници и публични лица, измежду които заместник-кметът Митко Недев и представители на локалната власт. Паметта на Апостола на свободата бе почетена с минута безмълвие от признателните потомци.

Пред паметника бяха положени венци и цветя в символ на благодарност от представители на общинска администрация, Общински съвет, пенсионерски клуб, културни и просветителни институции, политически партии и жители.

Благоевград

С факелно бдение в Благоевград бяха маркирани 151 години от гибелта на Васил Левски. Участие във възпоменателната гала взеха Военно формирование 26 400, Регионален клуб „ Традиция “ и Биг Бенд - Благоевград. Пред събралото се голям брой заместител – кметът на Благоевград Станислав Кимчев напомни „ Сълзите на Левски “ – фрагмент от втори том на „ Български летописи “ от Стефан Цанев.

Общественици, жители, деца от учебни заведения и детски градини от Благоевград отдадоха своята респект довечера към живота и безсмъртното дело на Васил Левски, като отрупаха с цветя паметника на Апостола на свободата. През утрешния 19 февруари в Благоевград ще продължат събитията, отдадени на Васил Левски. От 11:30 часа в Детския отдел на Регионална библиотека „ Димитър Талев “ възпитаници ще рисуват, ще вземат участие във викторина и ще се срещнат с презентация на тематика „ Васил Левски – през вчерашния ден, през днешния ден и на следващия ден “. От 14:00 часа в Регионалния исторически музей ще се организира и музеен урок за Васил Левски. 

Пред бюст-паметника на Апостола на свободата с рецитал и полагане на цветя деца от Детско студио „ Публични изяви “ към Центъра за личностно и креативно развиване на децата на Благоевград и детска градина „ Здравец “ ще отдадат респект на Васил Левски. Събитията не престават и на 21 февруари в библиотеката в града, където Димитър Гилев и Стефан Стефанов ще проведат лекции за живота и делото на Васил Левски и за Балканската война. 

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР